9 Nisan 2017 Pazar

Coraline (2009)


Madde-ruh (Bilim)
Bu dünya-öteki dünya (Din)
Bilinç-Bilinçaltı (Psikoloji)
Nesneler alemi-İdealar alemi (Felsefe)
Alice-Harikalar Diyarı (Edebiyat)

Şikayet ettiklerimizin olmadığı, içinde yaşadığımız dünyadan daha farklı, daha geniş, daha fonksiyonel bir öteki dünya hep vardır. Bunaldıkça kaçtığımız, ya da gelecekte ödüllendirileceğimiz, kıymetimnizin anlaşılacağı, mutlu olacağımız bir öteki dünyadır bu. Anlam veremedikçe, açıklayamadıkça, işimize gelmedikçe, hayallerimizle örtüşmedikçe, hatalarımızla yüzleşemedikçe, günahlarımızla halleşemedikçe gittiğimiz ya da gideceğimiz o öteki dünyalarda ararız mutluluğumuzu, huzurumuzu.

O öteki dünya, dinde farklı, bilimde farklı, felsefede farklı, psikolojide farklıdır. Bu animasyonda daha çok psikolojideki öteki dünya anlatılıyor. İnsanoğlu ilgi görmek, sevilmek, takdir edilmek ister. Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisinin en üst basamakları bu ihtiyaçlara ayrılmıştır. Bu ihtiyacını yeterince karşılayamazsa, ya yetinmeyi öğrenir, şükreder; ya da tutkularının esiri olur, türlü türlü bağımlılıklar geliştirir. Google'a sonu mania ile biten kelimeleri sorun, o size söyler. :) Umduğunuzu bulamadıysanız, addicted to ile başlayan tamlamalara da bakın. :) 

Ego Frued'un deyimiyle "şahlanmış bir at üzerindeki şovalye gibidir, id ile süperegonun isteklerini uzlaştırmaya çalışan bir hakemdir." Animasyonda id, düğme gözlerin dümyasındaki kocakarı; ego, Coraline'in bizatihi kendisi ve süperego da Coraline'in ebeveynleridir. Yani egoyu ide değil, superegoya yaklaştırmak gerekir, yoksa tutukuların esiri olur, özgürlüğümüzü yitiririz. Çünkü "tek bir anahtar vardır ve onu da kocakarı bulabilir." Anahtarı dipsiz kuyuya atmalıyız ki, id de onu bulamasın.

Bu mesaj derinlemesine incelenebilir, değerlendirilebilir ama bu ne animasyonun ne de bu yazının derdidir. selimisik.blogspot.com.tr'yi okursanız, bu konudaki fikirlerim orada fazlasıyla mevcuttur. :) 

Çok katmanlı hikaye anlatmada animasyonlar gerçekten çok başarılılar. Coraline bana bunları düşündürürken çocuklara da yetinmeyi öğretmeyi amaçlıyor.

Derecelendirme: 8/10

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder